Svibanj u pčelinjaku

je mjesec kada su pčelari pretrpani obvezama na pčelinjaku, a kada travanj svojim nepovoljnim vremenskim prilikama bude poput ovogodišnjeg, ti problemi se utrostručuju. Ali to nas sve samo podsjeća da je pčelarstvo proizvodnja»pod vedrim nebom» i da se teško može sve u detalje isplanirati, te da radove i zahvate treba obavljati sukladno trenutnoj situaciji. Stoga će ovogodišnji svibanj za većinu pčelara biti jedno novo iskustvo i izazov jer se većina zahvata koji su trebali biti odrađeni koncem travnja nije obavila zbog izrazito lošeg i nepovoljnog vremena, s obiljem kiše i neprimjereno niskim temperaturama. Mnogi pčelinjaci ostali su čak i nepokošeni jer je konac travnja obilježila svakodnevna kiša. U nadi da će se vrijeme stabilizirati, ostaje nam vrlo malo vremena da se odradi ono što bi prije bagremove paše trebalo odraditi.

Ovogodišnja uljana repica, koja je iz zime izašla vrlo dobra, pokazala je tijekom kratkih perioda lijepog vremena koliko izdašna ta paša zna biti. Poneke njive još se žute i mogu u prvim danima svibnja dati ponešto unosa, što bi jake zajednice mogle iskoristiti te popraviti loš rezultat ovogodišnje prvog vrcanja. Ali to bi moglo dovesti i do zarojavanja zajednica.

Svakako bi trebalo brzinski pregledati sve zajednice da se utvrdi u kojoj je količini došlo do zarojavanja, iako ne treba čuditi ako se naiđe na porušene rojevne matičnjake jer je zajednica «odustala» od rojenja. Situacija će u zajednicama svakako ovisiti o tome koliko je snažna i sa kolikim zalihama zajednica ušla u pašu uljane repice. Isto tako ne treba čuditi situacija da su zalihe meda gotovo u potpunosti potrošene, odnosno treba oprezno prosuditi zalihe hrane jer je lako moguće da na okvirima sa leglom praktično niti nema hrane, ta da je ista jedino u medištu. Vrcanjem bi takva zajednica bila dovedena na rub gladi i ovisila bi o unosima što je vrlo rizična situacija ,ako se kišovito i hladno vrijeme nastavi i tijekom svibnja.
Slijedeći element koji uvjetuje naše radove na pčelinjaku je stanje bagremove paše i kako se čini, bagrem bi u našem području mogao krenuti s ozbiljnim unosima već oko 8.5. Toj činjenici svakako bi trebalo prilagoditi datum prvog vrcanja i čišćenja medišta u svrhu dobivanja sortnog bagremovog meda. Taj posao svakako pokušajte odgoditi što duže jer će te ga zasigurno lakše obaviti ukoliko se vrijeme popravi i temperature porastu za koji stupanj, osobito noćne. Pčelari koji su selili na repicu sada trebaju odrediti strategiju da li vrcati pa seliti ili pak preseliti na bagrem pa onda vrcati. Na žalost, ovogodišnji ukupni unosi, odnosno ono što je od istih ostalo , neće biti oni koji će se spominjati.

Kod pregleda zajednica treba svakako nastaviti dodavati satne osnove jer se sada poprilično izleglo mlade pčele, te bi bilo šteta da se zajednica zaroji neposredno pred bagrem Oni koji koriste okvir građevnjak trebaju pratiti stanje zaleženosti i pravovremeno izrezivati trutovsko saće. U izrezanom trutovskom saću prilika je da se napravi kontrola invadiranosti varoom.

Međutim, nemojte se iznenaditi kada vas dolaskom na pčelinjak dočeka roj na grani ili da vas u radu prekine izlazak roja. Zato je potrebno prirediti dio satnih i dio košnica za takve «prigode».Karakteristika ovogodišnjih rojeva u svibnju bi mogla biti da su to prvinci s nesparenom maticom jer je zbog kiše odgođen izlazak roja sa starom maticom, te je ova u međuvremenu stradala. No bez obzira, sve rojeve bi bilo uputno prihraniti prvih 5-6 dana sirupom jer tako više satnih izgrade, i ne pregledavati ih prvih dana ,a najkasnije 8. ili 9. dana istretirati protiv varoe. Mliječna kiselina (15% otopina) je vrlo pogodna za ovaj postupak i dovoljan je jednokratan tretman jer zajednica nema poklopljenog legla.
Ukoliko utvrdimo koje su se zajednice izrojile ili smo nazočili izlasku roja, takve zajednice treba kontrolirati nakon očekivanog perioda za sparivanje matica, odnosno ako se ništa ne poduzme, iz istih se može očekivati još rojeva. Preporučljivo bi bilo takve zajednice rasformirati kao proizvodne jer one to objektivno više nisu, te umjetno razrojiti i čim prije privesti rojenje kraju kako bi barem u lipnju te zajednice ponovo postale proizvodne i spremne za iskoristiti nadolazeću pašu suncokreta.

Svibanj je pravo vrijeme za formiranje nukleusa i nemojte se premišljati iskoristiti rojevne matičnjake kojih će biti u izobilju. Oni s malo više iskustva i vještine mogu si pak umjetno proizvesti matičnjake, odnosno mlade matice. U svibnju je potencijal svakog pčelinjaka na vrhuncu i mlade je pčele u izobilju, a to je ono osnovno što treba za uspješnu proizvodnju matica , novih zajednica ili nekih drugih proizvoda kao što su paketni rojevi ili proizvodnja matične mliječi.

Zajednice koje u pašu bagrema uđu spremne i radno raspoložene treba pravovremeno proširivati i dodavati satnih osnova na gradnju. Obilne kiše i vlaga u tlu dobar su preduvjet da medenje bagrema bude rekordno, ukoliko se poklope ostali meteorološki parametri. Za očekivati je da će koncem svibnja bagremov med biti zreo i spreman za vrcanje, a uz to u područjima s amorfom postoji prijetnja da bagrem bude obojan crvenkasto jer su izdanci amorfe već poprilični i vrlo je izvjesno preklapanje paše. Isto tako tijekom svibnja otvoriti će se svibovina, grm koji je kod nas vrlo čest i pčeli interesantan. Sreća je da u manjoj mjeri mijenja boju bagremovog meda, dok okus ipak postaje ponešto trpak i pecka u grlu. Bilo kako bilo, u vrijeme cvatnje ovog grmlja prilika je za sakupljane popriličnih količina peludi i to treba imati na umu. To je možda period kada se u biti najviše peluda i može oduzeti ne strahujući da li će zajednica dovoljno za sebe sakupiti.
Oni koji tek počinju pčelariti, koncem svibnja mogu povoljnije nabaviti prve rojeve ili ih dobiti na poklon ako su takve sreće. Iako će možda smatrati da je sezona na izmaku, ostalo je dovoljno vremena, uz eventualnu minimalnu prihranu , da se s takvim rojevima naprave prvi i osnovni koraci pregledavanja i proširivanja zajednica u lipnju, te da se nauči temelj uspješnog pčelarenja u narednoj sezoni , a to je proces uzimljavanja zajednica. Pošto su pčelari vječiti optimisti, ostaje nam jedino se nadati da svibanj može nadoknaditi sve ono što je u travnju izgubljeno.